Edge Computing | Reunalaskenta

Telia ja Codento näyttävät tietä – Sirius-innovaatioalusta tarjoaa reunalaskentaan monikäyttäjäratkaisun, joka tukeutuu Googlen edistyneimpiin pilviominaisuuksiin

Telia ja Codento näyttävät tietä – Sirius-innovaatioalusta tarjoaa reunalaskentaan monikäyttäjäratkaisun, joka tukeutuu Googlen edistyneimpiin pilviominaisuuksiin

Telia on viime vuosina kasvanut perinteisestä teleoperaattorista nykyaikaiseksi teknologia- ja mediayhtiöksi, joka tarjoaa laajan kirjon tietoliikenne-, it- ja digipalveluita miljoonille kuluttaja- ja yritysasiakkailleen. Telialla on Suomessa 4000 työntekijää ja lähes 4,5 miljoonaa liittymäasiakasta. Tietoliikenneverkkoja Telia rakentaa Suomeen joka vuosi noin 200 miljoonalla eurolla. www.telia.fi

Telia Finland on osa Telia Companya, joka toimii Pohjoismaissa ja Baltiassa. Telia Companyn liikevaihto oli vuonna 2023 oli 8,4 miljardia euroa. Yhtiö on sitoutunut saavuttamaan nettonollapäästöt koko arvoketjussaan vuoteen 2040 mennessä. www.teliacompany.com

 

Mikä oli haaste?

Yksi 5G-mobiiliverkkojen odotetuista uusista ominaisuuksista on reunalaskenta (edge computing), joka mahdollistaa uudenlaiset, kustannustehokkaat ratkaisut esimerkiksi reaaliaikaiseen laadunvarmistukseen, varastoautomaatioon tai itseohjautuviin ajoneuvoihin. 

170-vuotias Telia on digitaalisten yhteiskuntaratkaisujen edelläkävijä, joka etsii jatkuvasti uusia liiketoiminta-alueita 5G-teknologiainvestointiensa ja reunalaskennan etujen hyödyntämisestä.

 

Meidän ratkaisumme

Muutama vuosi sitten Telia etsi osaavaa kumppania auttamaan erilaisten mobiilireunalaskentaa, pilvinatiivia sovelluskehitystä ja 5G-mobiiliverkon ominaisuuksia yhdistävien ratkaisujen arvioinnissa. Codenton asiantuntijat vakuuttivat Telian syvällä teknologiaosaamisellaan sekä laajalla kokemuksellaan telekommunikaatio- ja teollisisen valmistamisen vertikaaleista, joista on tunnistettu suurin osa matalan viiveen reunalaskennan käyttötapauksista.

Yhteistyön tavoitteena oli rakentaa reunalaskenta-alusta, joka tarjoaisi kustannustehokasta laskentakapasiteettia jaetuista resursseista usealle käyttäjälle. Näin ohjelmistoratkaisujen tarjoajat saavat reunalaskentakapasiteetin käyttöönsä joustavasti mutta turvallisesti. ”Ratkaisuja validoidessamme ymmärsimme, että Telia oli edellä aikaansa. Pilvialustat ja niiden Kubernetes-konttiteknologiat eivät vielä olleet riittävän kypsiä täyttämään tunnistamiamme tarpeita ”, muistelee Codenton teknologiajohtaja Markku Tuomala ja jatkaa: ”Huolellisen arvioinnin jälkeen totesimme Google Cloud Platformin tarjoavan lupaavimmat työkalut mielessämme olleelle tiekartalle.”

Telian ja Codenton tiimit ovat nyt yli kahden vuoden ajan yhdessä kehittäneet Telian visioimaa, ainutlaatuista alustaratkaisua. Syksyllä 2023 Google julkaisi Google Kubernetes Engine for Enterprise -ratkaisunsa, joka tarjosi vastaukset resurssien eristämisen, skaalautuvuuden, yhtenäisen hallinnan ja tietoturvan haasteisiin. Tämän teknologian avulla Codento on pystynyt auttamaan Teliaa rakentamaan reunalaskennan edelläkävijäalustan, joka tukee monikäyttäjämallia (multitenant).

 

Miksi Codento?

Telia valitsi Codenton kumppanikseen kolmesta syystä: Codentolla oli reunalaskenta-alustoista operaattoriympäristössä selkeä visio, jonka jaoimme Telian kanssa. Toiseksi tiimillämme on syvällinen toimialatietämys telekommunikaatio- ja teollisuusvalmistussektoreista. Viimeiseksi vaakakupissa painoi laaja tekninen asiantuntemuksemme pilvialustoista ja -teknologioista ja erityisesti Google Cloud -osaamisemme, joka on huippuluokkaa Pohjoismaissa.

 

Mitkä olivat tulokset?

Telia ja Codento ovat kehittäneet edelläkävijäalustan, joka on tiiviisti integroitu 5G- tai tulevaisuudessa 6G-mobiiliverkkoon. Alusta antaa Telialle valmiuden tarjota asiakkailleen poikkeuksellista palvelua, jossa eri sovelluskehittäjät voivat joustavasti ja kustannustehokkaasti mutta turvallisesti rakentaa uusia sovelluksia ja käyttää jaettuja reunalaskentaresursseja Google Cloud -alustalla. Ensimmäinen julkinen loppuasiakashanke on syyskuussa 2024 julkaistu videoanalytiikkapilotti logistiikkaoperaattori Finferriesin kanssa.

 

Asiakkaan omin sanoin

”Olemme äärimmäisen ylpeitä yhteisestä saavutuksestamme Codenton kanssa. Edelläkävijätiimimme yhdistivät pilvinatiivit sovellukset ja mobiiliverkkoteknologian ja onnistuivat näin luomaan ohjelmistotaloille helppokäyttöisen, matalan viiveen monikäyttäjäreunalaskentaratkaisun. Innovatiivinen Sirius-alustamme tarjoaa turvallisen, skaalautuvan ympäristön, jossa mobiiliverkon SaaS-ominaisuuksia ja sovelluksia voidaan julkaista ja käyttää ketterästi ilman operatiivista viivettä.”

Telia, 5G-ohjelman johtaja, Janne Koistinen

 

Kysy lisää palveluistamme: